Webshops voor zakelijke klanten:

Minder energieverbruik in uw bedrijfshallen

12-18-2020 - Geen categorie Nieuws Nieuws

Wilt u minder energieverbruik in uw bedrijfshallen? Lees dan nu verder. Onlangs is er een onderzoek in opdracht van het RVO uitgevoerd om in kaart te brengen hoe bedrijfshallen verder kunnen verduurzamen en minder energie kunnen gaan gebruiken. Hoewel de functionaliteit voor op staat en de energieprijs vaak laag is, zijn er toch volop nieuwe redenen om te investeren in verduurzaming voor de, afhankelijk van de definitie en de segmentatie, ruim 80.000 tot 200.000 bedrijfshallen die Nederland telt. Lees hier onder verder hoe u minder energieverbruik in uw bedrijfshalleen met E&T kunt realiseren. Vanaf 1 juli 2019 is er sprake van een informatieplicht energiebesparing (Wet Milieubeheer inrichting).

Voor bedrijven die meer dan 50.000 kWh of 25.000 m3 aardgas gebruiken is er tevens een meldplicht.  Het meeste energiegebruik komt door verwarming en verlichting. Verbeteringen zijn vooral mogelijk bij groot onderhoud en een integrale kijk op klimatisering en energiegebruik is dan ook noodzakelijk. Breeam is een van de diverse mogelijkheden tot certificering op het gebied van duurzaamheid.

Nieuwe technologie-en om uw bedrijfshallen te verwarmen zonder aardgas

Niet iedere bedrijfshal wordt verwarmd. Vaak omdat het niet direct voor het gebruik van die bedrijfshal noodzakelijk was of omdat het niet economisch te verwarmen is. Met de nieuwe technologie-en en combinaties van technieken zijn er nu veel meer mogelijkheden. Investeren in verwarming met behulp van aardgas is sinds kort uit den boze en ook veel bestaande bedrijfslocaties en bedrijfshallen worden gerevitaliseerd of krijgen een andere functie. Met de rem op aardgas komt nu elektrische verwarming door middel van infraroodverwarming of elektrische heaters dichter bij. Electronics & Telematics verteld u hier graag meer over in een persoonlijk gesprek.

Inzet van energieopwekking door zonnepanelen

Veel mensen zijn niet zo gecharmeerd om weilanden vol te zetten met zonnepanelen. Waarom zouden we dat doen? Want er zijn miljoenen vierkante meters die wij mogelijk kunnen gebruiken om zonnepanelen op de daken van deze bedrijfshallen te plaatsen. Natuurlijk dient er gedegen onderzoek naar de sterkte van de het gebouw en de dakconstructie plaats te vinden. E&T helpt u met dit proces en het in kaart brengen van de mogelijkheden.

Daarnaast zijn er ook PV systemen die geen ballastering nodig hebben of aan gevels van gebouwen geplaatst kunnen worden, zodat de bedrijfshal ook gelijk een andere uitstraling krijgt er eigentijds uitziet. Met de SDE++ regelingen zijn er diverse mogelijkheden om subsidies aan te vragen en de investering sneller terug te verdienen.

Verbetering van de energieprestatie

Natuurlijk speelt isolatie een grote rol in de verduurzaming. Soms zijn daar rendabele oplossingen voor, maar ook blijkt vaak dat een investering van PV i.c.m. infraroodverwarming een zeer interessant scala van mogelijkheden kan bieden. Met name voor hoge bedrijfshallen kan veel rendement behaald worden, door minder energieverbruik in uw bedrijfshallen te realiseren met behulp van het advies van E&T.

Traditionele verwarming verwarmt bijvoorbeeld de complete hal en de warme lucht stijgt tot in de nok van de hal. Talloze mogelijkheden kunnen door E&T geboden worden om de energieprestatie te verbeteren, waaronder ook een energiescan en het leveren van een energielabel.

De rol van arbeidsomstandigheden wordt steeds belangrijker

Naast de aspecten van minder energie gebruiken, een groener imago et cetera spelen daarnaast de arbeidsomstandigheden een steeds grotere rol om bedrijfshallen helemaal of gedeeltelijk te verwarmen. In een bedrijfshal met alleen een opslag of distributiefunctie gelden andere arbo eisen dan in een grote werkplaats. E&T adviseert en levert duurzame elektrische verwarming of infrarood systemen die bedrijfshallen in zijn geheel om van lokale verwarming kunnen voorzien. Met name de lokale verwarming kan zeer economisch uitpakken voor specifieke werkplekken of tijdelijks situaties. Zowel ten behoeve van het verwarmen van de mensen als het versnellen van bedrijfsprocessen, zoals bijvoorbeeld in beton en steen fabrieken.

Maatschappelijke druk

Sinds het klimaat akkoord van Parijs, moet ieder land concrete energiebesparende maatregelen doorvoeren. Er is een behoorlijke maatschappelijke druk, want we moeten de CO2 uitstoot drastisch gaan beperken. De verwarming van bedrijfshallen zorgt in Nederland voor 3,5% van de totale CO2 uitstoot. Daarom is de reductie van het energieverbruik in bedrijfshallen belangrijk en levert dit een aanzienlijke bijdrage op in het totale plaatje.

Bedrijven willen zich vaker met een groener imago profileren

Los van de maatschappelijke druk of economische gronden, willen bedrijven zich ook steeds vaker met een groener imago profileren. Deels als goed werkgever of als innovatief en maatschappelijk betrokken bedrijf. Maar een bedrijfshal zet ook zoden aan de dijk met betrekking tot bijvoorbeeld energie opwekking met zonnepanelen. Hiermee kunnen bedrijven zich duurzamer profileren en ook bij aanbestedingen positief onderscheiden.

Lagere energiekosten voor bedrijven

Eigenlijk een open deur. Grote bedrijfshallen zijn vaak de bron van veel energieverbruik. Deels voor de eigen verwarming of ventilatie, maar ook vaak door de werkzaamheden die in de bedrijfshalleen plaatsvinden. Het spreekt voor zich dat veel HSE managers van dergelijke bedrijven met bedrijfshallen dit een belangrijk topic vinden. Zij breken zich het hoofd hoe zij de energiekosten en afvalstoffen kunnen beperken. E&T kan deze energiestromen tot in detail in kaart brengen. Daardoor weet u precies welke mogelijke verbeteringen u kunt realiseren.

Wilt u meer weten hoe u de energiekosten voor uw bedrijfshallen kunt verminderen?

Neemt u dan contact op met ons en bel +31(0)70 4141650 of mail naar ons via deze link.

Minder energieverbruik in uw bedrijfshallen